Reistopper

Toerische bezienswaardigheden / DalyanDalyan betekent in het Turks: een fuik van netten gemaakt aan palen om vis te vangen. Twaalf jaar geleden was Dalyan een klein vissersdorp, de ontdekking van de bedreigde Caretta Caretta schildpad en het wild leven in het gebied leidde tot bescherming van de omgeving. Sinds 1989 heeft Turkije stappen genomen om het wild leven te behouden. Het belangrijkste beschermde gebied van Turkije is Dalyan. De stad heeft daardoor de natuurlijke charme en schoonheid behouden. Een haven van ontspanning dat opgebloeid is door de serieuze reiziger. In het kort, een unieke bestemming vol van cultuur, geschiedenis en een tegengestelde schoonheid, uitstekende keuken en onvergetelijke gastvrijheid.

Iztuzu Dalyan, zes kilometer gouden zand
Het kanaal van Dalyan waar water vloeit tussen de Middellandse zee en het meer van Köycegiz kronkelt een weg naar de zee, via een smal netwerk van meren en waterwegen. Het water wrijft langs de ritselende rietbedden van 3 tot 4 meter hoog. Door de mix van zout en zoet water, zijn de waterlanden het huis geworden van een groot aantal soorten vis en ander waterleven. Ook zijn er veel soorten vogels die van het water eten.

De Middellandse zee is te bereiken na een 30 a 40 minuten wonderlijke boottocht. De delta wordt opgedeeld door het 6 kilometer lange Iztuzu strand, met fijn zand en een blauwgroene zee. U kunt het Iztuzu strand ook bereiken met een minibus. De minibus rijdt langs de rivier over kronkelende wegen naar het strand. Het duurt ongeveer 20 minuten. Beide wegen zijn de moeite waard eens reizen, beide maar voor een klein bedrag. alternatief kunt u ook het Sarigerme strand eens bezoeken. Ook dit is een mooi zandstrand, alleen het is toch al gauw een 50 minuten rijden. De andere kant opvaren is ook de moeite waard. Voor weinig geld kunt u het Köycegiz meer opvaren. Dit is een leuk en verfrissend dagje uit.

beschermde Careta Careta schildpadden
De Caretta Caretta schildpad is bedreigd en staat op de federale vis en wild leven bedreigde diersoort lijst. Deze schildpadden met grote hoofden en rood bruine schilden komen van mei tot september naar het Iztuzu strand om te nestelen. Ze hebben geelachtige tot witte onderkanten en kunnen 3 tot 4 meter lang worden. De schildpad is 15 jaar als het volwassen en kan dan tussen de 150 en 300 pond wegen. Volwassen schildpadden ontmoeten elkaar in het meer van de Dalyan delta een paar weken voor het vrouwtje haar eieren legt. Hier voeden ze zich voor de paring. De paring duurt een paar uur en andere schildpadden blijven hier ver van vandaan. U kunt de geluiden horen.De Caretta Caretta schildpad keert terug naar het strand om de eieren te leggen. Het volwassen vrouwtje legt meerdere kloeten elk seizoen, meestal legt ze eieren elke 2 a 3 jaar. Omdat deze dieren beschermd zijn mogen er geen parasols in het strandzand gestoken worden en is het strand alleen toegankelijk op bepaalde tijden.

Oude rots tombes in Dalyan
Deze tombes zijn de rustplaatsen van de koningen van Caunos. Ze zijn uitgehouwen in de lycische stijl. Er zijn twee types tombes in Dalyan. Simpele kamers en veel grotere tempel tombes. Vele tombes zijn gebouwd met valse muren waarachter kostbaarheden zijn verborgen om de dieven voor de gek te houden. Uiteindelijk heeft het niets geholpen en zijn de tombes toch beroofd van de kostbaarheden. Rots tombes zijn er langs de hele lycische kust, maar de best bewaarde lycische tombes ziet u in Dalyan.

Dalyan modderbaden en therapeutische zwavel bronnen.
Dalyan heeft vele therapeutische hete bronnen. Het water dat radio actieve elementen en zwavel bezit helpt tegen reuma, huid, lever, mild en maagklachten en stoelgang problemen. Het Sultaniye Thermal Bad is beroemd in Turkije, het water is 40 graden. Het water wordt al gebruikt sinds Hellenistische tijden. Ook zijn de modderbaden goed voor de huid door de reinigende werking. Smeer het op uw huid en laat het opdrogen voordat u het er weer afspoeld.

Het weer in Dalyan

Top reisaanbieders


1
logo1

Dalyan vanaf € 313,-

2
logo5

Dalyan vanaf € 299,-

3
logo3

Dalyan vanaf € 345,-